Yüksek oranda protein ve demir içeriğine sahip olan mantar, et yemeyen şahısların protein muhtaçlığını karşılar. Birçok yemek tanımında yer alan mantar tıpkı vakitte ana yemek olarak da sofralarda yer alabilir. Bilhassa mantar sote birçok kişinin favori yemeği olarak karşımıza çıkıyor.
Farklı çeşitlere sahip olan mantarların tüketilebilir formda olanları vitamin ve mineral bakımından güçlü olduğu üzere kemik sıhhatinin korunmasına da katkı sağlar. Mantar yemeği yapanlar genel olarak beyaz bir renge sahip olan bu sebzelerin kararmasından şikayet eder. Kararan mantarlar servis tabaklarında alındığında pek de güzel bir imgeye sahip olmaz. İşte mantarlarınızın bembeyaz kalması için yapabileceğiniz kolay lakin tesirli o yöntemler…
YÜKSEK ISI KULLANIN
Mantarların dış kısmı süngere benzeyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mantar yaparken renk değişimleri meydana gelebilir. Yüzde doksan oranında sudan oluşan mantarlar, hayli çabuk bir pişme müddetine sahiptir. Bu nedenle kısık ateşte pişirilmek istenen mantarlar uzun müddet ısıya maruz kalacağı için çabucak kararmaya başlayacaktır.
Orta ya da kısık ateş yerine yüksek ateşte süratlice pişirilen mantarlar, istenmeyen renk kararmalarını ortadan kaldıracaktır. Bu basamaktan evvel elbette mantarların hazırlık sürecinde de dikkat edilmesi gereken etmenler bulunuyor. Birebir vakitte pişirme sırasında tava ya da tencerelerin kapaklarının kapatılmamasına da dikkat edilmelidir.
YIKAMAK YERİNE SİLİN
Mantarların uzun mühlet suda bekletilerek temizlenmesi, bu zerzevatın kısa müddette kararmasına neden olacaktır. Mantarların uzun mühlet suda tutulması yerine bir kap içerisine su ve limon suyu karıştırılıp, mantarların bu karışıma batırılıp çıkartılması kâfi olacaktır.
Suya batırıp çıkartılan mantarlar kağıt havlu yardımı ile kolay kolay silinerek temizlenebilir. Bilhassa mantarların şapka kısımlarının altlarının itinayla temizlenmesine dikkat edilmelidir.
TERCİH ETTİĞİNİZ TAVAYA DİKKAT EDİN
Mantarların hazırlanması için tercih edilecek olan tavaların gereçleri, mantarların hem renginde hem de tadında değişikliğe neden olacaktır. Bilhassa alüminyum tava ya da tencerelerin mantar yemeklerinin hazırlanmasında kullanılmaması gerekir. Bunun yerine teflon, seramik, döküm ya da çelik eserler tercih edilmelidir.
MANTARLARI ÇOK FAZLA BEKLETMEYİN
Mantarların kararmasına neden olan bir başka öge ise bu sebzelerin çok fazla bekletilmesidir. Bez yardımı ile silinerek temizlenen mantarlar bir an evvel uygun bir tencere ya da tava kullanımı ile pişirilmelidir. Bu basamakta orta ya da kısık ateşin tercih edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
15 DAKİKA HAŞLAYIN
Mantarları pişirmeden evvel on beş dakika haşlayarak pişirme evresinde meydana gelen kararmanın önüne geçebilirsiniz. Mantarlar on beş dakika boyunca haşlandıktan sonra çabucak soğuk suya batırılıp şoklama yapılabilir. Bu teknik de mantarların kararmasını engelleyecektir.
MANTARIN BESİN DEĞERİ
Özellikle vejetaryen menülerinin başında yer alan mantar, etten alınamayan proteinin bedene temin edilmesini sağlar. Daha evvel mantar tüketmeyen birinin bu sebzeyi tüketmeden evvel kesinlikle alerji testi yaptırması tavsiye edilir. Gerçekten birçok kişinin mantar alerjisi vardır ve bu durum şahısların beklemediği anda sıhhat sıkıntıları ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Besleyici ve doyurucu bir zerzevat olan mantarın besin pahası bir porsiyon için şu haldedir;
- 3,26 gram karbonhidrat
- 3,08 gram protein
- 0,34 gram yağ
- 1 gram lif
- 5 miligram sodyum
- 318 miligram potasyum
- 3 miligram kalsiyum
- 2,1 miligram C vitamini
- 0,5 miligram demir