Yoğurt Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tanımı, Püf Noktası

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskilerden günümüze kadar ulaşan gelenekler ortasında; konutta yoğurt mayalamak, tarhana yapmak, erişte kesmek, salça ve konserve hazırlamak üzere pek çok şey yer alır. Anneannelerimiz ve babaannelerimiz bu süreçleri mevsimlere nazaran yapar ve bir sonraki aylar için hazırlıklarını tamamlardı. Yoğurt imali ise her daim meskenlerde gerçekleşen bir ritüel olarak hafızalarımızda yer alır. Sokakta satılan tazecik sütlerin alınması ile hazırlanan yoğurtların tadı her vakit için farklı bir hoştu.

Günümüzde de meskenlerde yoğurt mayalama süreci çok sık tercih edilmeye başlandı. Hem fiyatların artması hem de daha sağlıklı yoğurtların tüketilmek istenmesi bu süreçlerin sık sık yapılmasına sebep oldu. Yoğurt mayalama süreci her ne kadar kolay üzere gözükse de bilinmesi gereken farklı püf noktaları vardır. Bunlara dikkat edilmediği taktirde yoğurdun tutmaması ya da tadının ekşi olması üzere meseleler ile karşılaşılabilir. Bilhassa yoğurdun tadının ekşi olması ya da çok süratli bir formda ekşimeye başlaması, konutta yoğurt yapanların en sık karşılaştığı meselelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

EVDE YAPILAN YOĞURT NEDEN EKŞİR?

Hemen çabucak herkes artık konutta kendi yoğurdunu kendisi yapmaya başladı. Bunun için tercih edilecek sütten, sütün ne kadar kaynatılmasına kadar pek çok ögenin en güzel halde bilinmesi gerekir. Aksi halde yapılan yoğurt epey ekşi bir tada sahip olacaktır. Yoğurdun ekşi olma nedenleri ortasında şunlar yer alır;

  • Yoğurdun ekşi olmasının birinci nedeni tercih edilen sütün taze olmamasıdır. Birebir vakitte kullanılan mayanın ekşi olması da yoğurdun ekşi olmasına neden olur.
  • Sıcak ve soğuk istikrarının güzel ayarlanamaması yoğurdun ekşi olmasına neden olur. Yoğurdun mayalanması için en ülkü sıcaklık, serçe parmağın süte dokunduğunda dayanılacak düzeyde olmasıdır. Bu sıcaklık elde edildiğinde, oda sıcaklığında bekletilen maya süte ek edilebilir. Bu düzeyden daha sıcak ya da daha soğuk bir noktada yoğurt mayalanır ise ekşi bir tat elde edilecektir.
  • Tüm bunların yanı sıra meskende yapılan yoğurdun içerisine kirli kaşık sokmak, yoğurdun daima olarak buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığına gelmesinin beklenmesi ve akabinde yeninden buzdolabında koruma edilmesi de yoğurdun süratli bir formda ekşimesine neden olacaktır.

YOĞURDUN EKŞİ OLMAMASI İÇİN NELER YAPILIR?

Evlerde yapılan yoğurtların ekşi olması, birçok kişinin karşılaştığı sıkıntılar ortasında yer alır. Bunun önüne geçilebilmesi için birinci olarak tercih edilecek olan sütün ihtimamla seçilmesi gerekir. Bilhassa marketlerde satılan kutu sütlerin yoğurt üretiminde kullanılmamasına itina gösterilmelidir. Aksi halde boşa vakit harcanmış olacaktır. Hakikaten bu sütler ile yoğurdun tutma ihtimali yoktur. O nedenle tercih edilecek olan sütün taze olması gerekir. Tıpkı vakitte kullanılacak olan mayanın da taze olması, yoğurdun ekşi bir tada sahip olmasını engelleyecektir. Bunun yanı sıra ekşi bir yoğurt elde etmemek için dikkat edilmesi gerekenler şu biçimde sıralanabilir;

  • Sıcak soğuk istikrarının uygun ayarlanması,
  • Kullanılacak olan mayanın oda sıcaklığında bekletilmesi,
  • Yoğurdun porsiyonluk olarak mayalanması,
  • Yapılan yoğurdun kısa müddette tüketilmesi,
  • Yoğurdun daima olarak buzdolabından çıkartılarak uzun mühlet oda sıcaklığında bekletilmemesi.

EV YOĞURDUNUN YARARLARI NELERDİR?

Evde yapılan yoğurtlar, dışarıda hazır olarak satılan yoğurtlara göre çok daha sağlıklıdır. Gerçekten konut yoğurtlarının içerisinde raf ömürlerinin uzun olmasını sağlayacak farklı mikroorganizmalar bulunmaz. Konutta yapılan yoğurdun insan sıhhatine yararları şu biçimde sıralanabilir;

  • Sindirim sisteminin sistemli çalışmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik sıhhatini korur.
  • Depresyona düzgün gelir.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Kanser riskini azaltır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yoğurt Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tanımı, Püf Noktası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Benn.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!