Süt eserlerinin insan sıhhatine birçok yarar sağladıkları bilinir. Bu kapsamda bebeklik periyodundan itibaren tüketilmesi tavsiye edilen bu eserlerin hem kemik hem de diş gelişimine katkı sağladıkları kanıtlanmıştır.
En sevilen süt eserlerinden biri yoğurttur. Ek besin devrinden itibaren tüketilmesi gerektiği belirtilen yoğurt, alerjik de olduğu için uzman denetimi gerektirir. Alerjik bir durumun tespit edilmemesi durumunda ise yoğurdun mümkün ise birçok öğüne dahil edilmesi tavsiye edilir.
Bağırsak sıhhatinden diş ve kemik gelişimine kadar birçok noktada olumlu katkıları bulunan yoğurt, tadı ile de damakları şenlendirir. Fakat yoğurt tüketimi ile ilgili birçok kişinin pek de güzeline gitmeyen bir ayrıntı bulunur. O da yoğurdun süratle su kaybeden yapısıdır.
Marketlerden satın alınan yoğurtlar da dahil olmak üzere tüm yoğurt tiplerinde sıklık ile karşılaşılan en büyük sorun, sulanma ıstırabıdır. Bu duruma birçok faktörün sebep olabileceğini belirten uzmanlar, yoğurdun sulanmasını engelleyen püf noktaları paylaştı. İşte ayrıntılar…
YAĞ ORANI ÖNEMLİ
Yoğurdun çabuk sulanmasına neden olan en kıymetli faktör, yoğurdun yağ oranıdır. Düşük yağlı yoğurdun başka yoğurt tiplerine nazaran daha süratli sulandığı bilinir. Düşük yağlı yoğurtlarda su oranının yüksek olduğunu ve dolayısı ile çabuk sulanma eğiliminde olduğunu tabir eden uzmanlar, bu durumun önüne geçmek isteyenlerin tam yağlı yoğurt tercih etmeleri gerektiğini belirtti.
Yoğurdun sulanmasına sebep olan bir başka faktör ise bu besini asitli besinler ile karıştırmaktadır. Sirke, turşu yahut limon suyu üzere asitli besinleri yoğurdun içine eklemek, yoğurdun kısa mühlet içerisinde suyunu kaybetmesine neden olacaktır. Ayrıyeten yoğurdu oda sıcaklığında uzun mühlet bekletmek de sulanma sorununun ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
EV YOĞURDU SULANIR MI?
Market yoğurtlarını tercih eden tüketicilerin sulanma sorunundan kaçınmaları için tam yağlı yoğurt satın almaları gerektiğini belirten uzmanlar, yanı sıra mesken yoğurtlarının da başkalarına göre daha az sulandıklarını tabir etti.