Sofraların vazgeçilmezleri ortasında yer alan yeşillikleri, birçok kişi tarafından severek tüketilir. Lakin her besinde olduğu üzere bu besin kümesinde da hijyen ve saklama şartları son derece kıymetlidir. Güzel yıkanmamış olan yeşilliklerin tüketilmeleri, kimi bakteriyal hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu hastalıklar bakterinin tipine nazaran değişmek ile birlikte önemli hasarlara sebep olabilir.
Başta sindirim sistemi olmak üzere bedenin pek çok sistemi üzerinde direkt tesirli olan yeşillikler için yıkama kademelerinin yanı sıra saklama şartları da epeyce kıymetlidir. Pekala, yeşilliklerin hijyeni nasıl sağlanabilir? Yeşillikler hangi şartlarda ve nasıl saklanmalılardır? İşte bu hususa ait pratik lakin tesirli tavsiyeler…
YEŞİLLİKLER NASIL YIKANMALI?
Yeşillikleri kirlerinden arındırmak ve daha hijyenik hale getirmek için öncelikle pak bir lavabonun yahut da genişçe bir kabın içini su ile doldurun. Yeşilliklerin yapraklarını kesinlikle tek tek açın ve topraktan arındırmak için suyun içinde çalkalayın. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile fazla suyu süzün. Böylece yeşilliklerin hem mikroorganizmalardan hem de kimyasal kalıntılardan arınmaları sağlanacaktır. Lakin birtakım durumlarda sadece su kullanımı kâfi olmayabilir. Bu noktada sirke, karbonat ve limon üzere doğal temizleyicilerden dayanak alınabilir.
YEŞİLLİKLER NASIL SAKLANMALI?
Yeşillikleri temizlemek kadar yanlışsız şartlarda saklamak da hayli değerlidir. Bu noktada yıkanan yeşilliklerin bir bez yahut da kağıt havlu yardımı ile sularından arındırılmaları gerekir. Fazla suları alınmış olan yeşillikler kapağı olan saklama kaplarında saklanabilirler. Bu formül ile yeşilliklerin daha uzun müddet boyunca taze kalmaları sağlanabilir.
Fazla sudan kaynaklı bir nem durumunun olması, yeşilliklerin bozulmalarına neden olur. Bu noktada bez ile fazla suyu almış dahi olsanız yeşillikleri saklamak için tercih ettiğiniz kabın içine bir iki adet kağıt havlu yerleştirmeniz de yarar vardır.