Mutfaklarda kuralına uygun hareket etmek sıhhat açısından son derece değerlidir. Hijyenik olmayan bir ortamda yemek yapmak kadar bayat gereçler ile yemek yapmak da insan sıhhatini direkt tehdit edebilir. Bu noktada bilhassa soğan ve sarımsak için kıymetli ihtarlarda bulunan uzmanlar, çabuk bozulmaya meyilli olan bu besinlerin gerçek saklanmaları gerektiğini vurguladı.
Nerede ise tüm ana yemeklerin olmazsa olmazları ortasında yer alan soğan ve sarımsağın sıhhat açısından son derece yararlı oldukları bilinir. Yanı sıra soslarda, salatalarda, et marinasyonlarında ve daha pek çok alanda da kullanılabilen bu besinlerin ‘doğal antibiyotik’ olduklarına inanılır. Fakat uzmanlara nazaran bu besinlerin tüm bu yararlarının açığa çıkabilmesi için taze tüketime itina gösterilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zehirlenme durumlarının yaşanabileceğini söz eden uzmanlar, soğan ve sarımsak için yanlışsız saklama sistemlerini sıraladı.
ORTAMA DİKKAT ETMELİSİNİZ
Özellikle yaz aylarında çabuk bozulma, filizlenme üzere meseleler ile gündeme gelen soğan ve sarımsak için işin uzmanlarından kıymetli tavsiyeler geldi. Soğan ve sarımsağın yanlışsız ortamda koruma edilmesi durumunda aylarca taze kalabileceğini ve lezzetinden de bir şey kaybetmeyeceğini belirten uzmanlar, öncelikle bu besinler için hakikat bir ortamın seçilmesi gerektiğini vurguladı.
Soğanları saklamak için tercih edilecek ortamın serin, kuru ve havalandırılmış olması gerekir. Bu noktada mutfak dolaplarının en alt rafları, serin bodrum katlar yanlışsız saklama alanları olarak gösterilebilir. Ayrıyeten soğanların koruma edilecekleri alanların güneş görmemeleri de uzun vadeli tüketim açısından son derece kıymetlidir.
Uzmanlara nazaran soğan saklamak için en tesirli sistem soğanların gevşek bir biçimde örtülerek havalandırılmış bir kaba yahut da torbaya yerleştirilmesi sonrasında da karanlık ve serin bir ortama bırakılmasıdır.
BUZDOLABINDAN UZAK DURUN
Birçok kişi sarımsağı buzdolabında saklamayı tercih etse de uzmanlara nazaran bu davranış son derece yanlıştır. Buzdolabında saklanan sarımsakların çok daha süratli yumuşadıklarını ve çürüdüklerini belirten uzmanlar, bu sebep ile dış ortamda serin ve kuru bir bölgenin sarımsakların saklanması için çok daha gerçek olacağını vurguladı.