Günün Haberleri
Benn Yaşam Soğan Tohumu Ne Vakit Ekilir?

Soğan Tohumu Ne Vakit Ekilir?

Soğan, yetiştirilmesi en kolay bitkiler ortasında yer alır. Tüm yemeklerin ana gereci olan soğan, doğal bir antibiyotik olarak tercih edilir. Pişmiş halde tüketilen soğan, salatalarda ve kimi yemeklerin yanında çiğ olarak da tüketilebilir. Yalnızca kendisi değil kabuğu ve suyu da insan sıhhati için doğal bir şifa kaynağıdır.

Soğan suyu gerek saç bakımlarında gerekse cilt bakımlarında kullanılmaktadır. Tıpkı vakitte soğan ile elde edilen kürler, birçok sıhhat sorunun ortadan kaldırılmasına imkan sunar. Küçük bir bahçesi olanlar ya da balkonlarındaki saksılarında yetiştiricilik yapmak isteyenler, soğan ekimi ile işe başlayabilir. Bunun için yanlışsız ekim vaktinin ve soğan bakımının püf noktalarının bilinmesi gerekir.

SOĞAN TOHUMU NASIL OLUR?

Soğan tohumu, gözetici bir dış kaplama içine alınmış halde bir embriyonik bitki olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Soğan, iki yıllık bir bitkidir. Arılarla döllendikten sonra ikinci yılda küçük ve siyah renklerde tohumlar oluşur. Bu tohumlar, soğanların çoğaltılmasına ve yeni soğanlar üretilmesine imkan sunar.

Tohumu alınacak olan soğanlar belirlendikten sonra olgunlaşan soğanlar toplanmaz ve bir sonraki yıla bırakılır. Yaz ortalarında bu soğanların güzel bir bakım görmesi gerekir. Bu sayede tohum başlarındaki siyah tohumlar kendini belirli ettiğinde baş kısmının altından kesilmek sureti ile toplanabilir. Daha sonra ise bu başların kuruması beklenmelidir. Büsbütün kuruma sağlandıktan sonra başlar birbirine sürtülerek tohumların ayrılması sağlanır.

SOĞAN TOHUMUNUN EKİM AŞAMASI

Soğan tohumu ekmek için birinci olarak tohumların nemli bir bez içerisine yerleştirilmesi ve ortalama olarak üç saat kadar bekletilmesi gerekir. Bu sayede tohumun çimlenme yüzdesi arttırılmış olur. Soğan tohumu ekilecek olan toprağın ısısının on ila yirmi derece ortasında olması gerekir. Saksıda yetiştiricilik yapanlar torf kullanımını tercih edebilir.

Tohumlar toprağa yerleştirildikten sonra sprey ile nemlendirilmelidir. Soğan tohumunun ekim derinliği 0,5 ila 1 cm ortasında olmalıdır. Sıra üzeri aralık 5 ila 7 cm, sıra ortası uzaklık ise 20 ila 30 cm olmalıdır. Ekim sürecinden sonra toprağın üzerin streç sinema ya da poşet ile kapatılmalıdır. Bu süreçten sonra tohumlar aralıklı olarak denetim edilmeli ve toprağın daima nemli kalması sağlanmalıdır.

SOĞAN TOHUMU EKİM DÖNEMİ

Soğan tohumu ekimi için ilkbahar, yaz ya da sonbahar mevsimleri tercih edilebilir. Ekim için tercih edilecek olan tohumun kalitesi hasadın verimliliğini arttıracağı için bu seçimin yanlışsız yapılması gerekir. Toprağa çimlenmesi için ekilen tohumlar, çimlenmenin başlaması ile streç sinemadan ya da poşetten arındırılmalıdır. Saksılar, direkt güneş ışığına maruz kalacak bir yerde konumlandırılmamalıdır.

Soğan tohumları fide haline geldiğinde yani ortalama olarak 4 ila 5 cm olduğunda daha geniş bir saksıya ya da bahçe toprağına aktarılması gerekir.

SOĞAN TOHUMUNUN BAKIMI

Soğan yetiştiriciliğine bitkinin direkt güneş ışığı görmemesi gerekir. Tıpkı vakitte sulama sürecinin her gün ve mümkünse birebir saatler yapılması gerekir. Sulama sürecinin fıskiye prosedürü ile yapılması, toprağın çamur haline gelmesini mahzurlar. Toprağın çok sulanması ve çamur haline gelmesi köklerin çürümesine ve bir müddet sonra da bitkinin ölmesine neden olur.

Sulama süreci yapmadan evvel toprağın nem oranı el yardımı ile denetim edilebilir. Bu sayede bitkinin suya muhtaçlığı olup olmadığı daha net bir halde tespit edilebilir. Gerçekten yetiştiricilik yapılacak lokasyonların iklim şartları, bitkilerin su gereksiniminin değişmesinde tesirlidir.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *