Benn Yaşam Şekerlenmiş Tatlı İçin Ne Yapılır?

Şekerlenmiş Tatlı İçin Ne Yapılır?

Şerbetli tatlılar, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Baklava, kadayıf, revani, şekerpare, tulumba üzere tatlılar, şerbetin verdiği tat ve kıvam ile damaklarda iz bırakır.

Peki, şerbetli tatlı yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Şerbet nasıl hazırlanmalı, nasıl dökülmeli, şekerlenme nasıl önlenmeli ve şekerlenirse ne yapılmalı? İşte bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

ŞERBETİN KIVAMI NASIL OLMALI?

Şerbetli tatlı yaparken en kıymetli nokta, şerbetin kıvamını tutturmaktır. Şerbetin kıvamı, tatlıya nazaran değişebilir. Kimi tatlılar, çok akışkan şerbet isterken, kimileri daha koyu şerbet ister. Genel olarak, şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşık yardımıyla şerbetin akışını denetim edebilirsiniz. Şerbet, kaşıktan damla damla akıyorsa kıvamı güzeldir. Şayet şerbet, kaşıktan ip üzere akıyorsa çok koyudur. Şayet şerbet, kaşıktan süratlice akıyorsa çok sulu demektir.

ŞERBET NASIL HAZIRLANMALI?

Şerbetin gereçleri ise, su, şeker ve limon suyundan oluşur. Şerbeti pişirmeye başlarken, evvel şeker ve suyu bir tencereye alın ve ocağa koyun. Şeker büsbütün eriyene kadar tencereyi orta sıra karıştırın. Şeker eridikten sonra, tencereyi karıştırmayı bırakın ve şerbeti kaynamaya bırakın. Kaynama mühleti, şerbetin kıvamına nazaran değişir. Ekseriyetle, 15-20 dakika kaynatmak kafidir. Şerbet kaynadıktan sonra, ocağın altını kapatmadan birkaç dakika evvel limon suyunu ekleyin.

ŞERBET TATLIYA NASIL DÖKÜLMELİ?

Şerbetli tatlı yaparken, şerbetin tatlıya dökülme vakti ve sıcaklığı da çok kıymetlidir. Genel kural olarak, şerbet ve tatlı birbirinin zıttı sıcaklıkta olmalıdır. Yani, tatlı sıcaksa şerbet soğuk, tatlı soğuksa şerbet sıcak olmalıdır. Bu biçimde, tatlı şerbeti daha uygun çeker ve hamur olmaz. Şayet tatlı ve şerbet ikisi de sıcak yahut soğuk olursa, tatlı şerbeti çekmez yahut hamurlaşır.

Şerbeti tatlıya dökerken, tatlıyı bir fırın tepsisine yahut borcama alın. Şerbeti, tatlıya eşit halde gezdirin. Şerbeti döktükten sonra, tatlıyı şerbeti çekmesi için bir mühlet dinlendirin. Şerbetli tatlılar, bir gün evvelce yapılıp buzdolabında saklanırsa daha lezzetli olur.

ŞERBETLİ TATLI ŞEKERLENİRSE NE YAPILMALI?

Şerbetli tatlı yaparken, bazen şerbetin şekerlenmesi kaçınılmaz olabilir. Şerbetin şekerlenmesi, şerbetin kıvamının bozulmasına ve tatlıya ziyan vermesine neden olur. Şerbetin şekerlenmesini önlemek için, şerbeti pişirirken limon suyunu vaktinde eklemek ve şerbeti kaynatırken karıştırmamak gerekir. Lakin, şerbetiniz şekerlenirse, üzülmeyin. Şekerlenen şerbet ve tatlı için yapabileceğiniz birtakım sistemler vardır.

  • Şekerlenen şerbeti kurtarmak için, şerbeti tekrar kaynatın. Şerbetin kıvamına nazaran, sıcak su yahut şeker ilave edebilirsiniz.
  • Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, tatlıyı bir tavaya alın ve hafif ateşte ısıtın. Bu halde, şeker erir ve tatlı tazelenir. Bu yol, şekerlenme oranı az olan tatlılar için uygundur.
  • Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, diğer bir şerbet hazırlayın. Bu şerbeti, tatlıya dökmeden evvel düzgünce soğutun. Tatlıyı da fırında biraz ısıtın. Sonra, soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökün. Bu biçimde, tatlı şerbeti çekecek ve şekerlenme giderilecektir.
  • Şekerlenen tatlıyı kurtarmak için, tatlıyı öbür bir tatlı ile birleştirin. Örneğin, şekerlenen baklavayı, muhallebili bir tatlı ile harmanlayabilirsiniz.

ŞERBET LEKESİ NASIL TEMİZLENİR?

Şerbetli tatlı yaparken, bazen şerbet lekesi kaçınılmaz olabilir. Şerbet lekesi, kumaşa yapışan ve sıkıntı çıkan bir lekedir. Şerbet lekesini çıkarmak için, birtakım ipuçlarına dikkat etmek gerekir.

Şerbet lekesini çıkarmak için, lekeli kumaşı mümkün olduğunca çabuk ılık su ile yıkayın ya da lekenin üzerine bulaşık deterjanı yahut beyaz sirke uygulayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *