Yüksek su oranı, insanın içini ferahlatan tadı ve bedenin temizlenmesine yardımcı olan salatalık, herkesin severek tükettiği bir besin ögesidir. Kabakgiller familyasının bir üyesi olan salatalığın ana vatanı Kuzey Hindistan’dır. Ülkemizde de birçok bölgede salatalık yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Özellikle büyükşehirlerde yaşayan şahıslar, tükettikleri besinlerin organik olması ismine yetiştiriciliğe merak salmıştır. Küçük bir bahçenin olması ya da saksı kullanımı ile yetiştirilecek besin ögeleri, büyükşehirlerdeki bireyler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Salatalık, insan sıhhati açısından hayli kıymetlidir. Birçok farklı kesimde de kullanımı sağlanan salatalık cilt ve saç sıhhati için de büyük faydalara sahiptir. Krem, sabun ve farklı birçok şahsî bakım eserinde yer alan bu besin, kabuklarını cilde temas ettirilmesi ile de yarar sağlamaktadır.
SALATALIK İÇİN DOĞRU EKİM ZAMANI
Detoks için de sık sık kullanılan salatalık, kahvaltılarda, salatalar ve bilhassa sandviçlerin içerisinde eşsiz bir lezzete sahip olunmasını sağlar. Salatalık yetiştirmek isteyenler, bu besin için en hakikat ekim vaktinin hangisi olduğunu merak ediyor. Salatalık hem tohumdan hem de fideden yetiştirilebilir. Salatalığın içerisinde yer alan çekirdekler, salatalığın çoğaltılması için kullanılır.
Salatalık tohumlarının ekimi için en ülkü vakit ilkbahar aylarıdır. Lakin bu durum yaşanan lokasyona nazaran sonbahar ve yaz ayları olarak da değişiklik gösterebilir. Genel olarak bakıldığında ise tohumdan salatalık yetiştirmek için tercih edilmesi gereken ay ekimdir.
SALATALIK TOHUMUNUN ÇİMLENME SÜRECİ
Salatalık tohumları saksılara ekilecek ise öncesinde üç gün boyunca tohumların çimlenme sürecinin arttırılması gerekir. Bunun için tohumların nemli bir bezin ortasında ya da suyun içerisinde bekletilmesi gerekir. Bahçede ya da saksıda yetiştirilecek olan tohumlar, üç günlük müddetin akabinde toprağa aktarılabilir.
SALATALIK TOHUMU NASIL EKİLİR?
Salatalık tohumu ekmeden evvel saksılara yükseltici takviye çubuklarının yerleştirilmesi gerekir. Hakikaten salatalık, sürünerek büyüyen bir meyvedir. Yükselticiler toprağa sabitlendikten sonra tohumların ekimine başlanmalıdır. Tohumlar çok derine olmayacak formda toprağa yerleştirilmeli ve her saksıda en fazla on adet tohum olmalıdır. Salatalık tohumlarının üzerine yavaşça toprak eklendikten sonra toprağa çok fazla baskı uygulamamaya ihtimam gösterilmelidir.
Tohumların ekilmesinden sonra sprey yardımı ile can suyu verilmelidir. Saksıların pozisyonlandırılması sırasında ise alanın bol güneş ışığı almasına dikkat edilmelidir. Tıpkı vakitte saksıların yerlerinin değiştirilmemesi gerekmektedir. Salatalıkların günde en az sekiz saat güneş ışığı görmesi gerekir. Sulama sürecinin ise hafif tazyikli su ile yapılması gerekir.
SALATALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Salatalık yetiştiriciliğinde saksıların yerinin değiştirilmemesi ve saksıların drenaj boşluklarına sahip olması gerekir. Öte yandan salatalıklar büyümeye başladığında, meyvelerin birbirini ezmemesine dikkat edilmelidir. Fazla büyüyen salatalıklar, dikkatli bir halde sökülerek daha geniş bir saksıya alınabilir. Saksıda yetiştiricilik yaparken dikkat edilmesi gereken bir öbür öge ise 30 cm genişlikteki bir saksıda 2 adet salatalık fidesinin olması gerektiğidir.
Salatalıklar büyümeye başladığında her gün sulama sürecinin sistemli bir halde yapılması gerekir. Bu sürecin her gün tıpkı saatte yapılması ise randımanın artmasını sağlayacaktır. Birebir vakitte toprağın hafta bir sefer olacak halde üst kısmından gübre desteği yapılması da gerekir. Bu da salatalıkların kısa müddet gelişmesini ve epeyce lezzetli bir tada sahip olmasını sağlayacaktır. Tüm bu ögelere dikkat ederek ve yanlışsız vakitte tohum ekimi yaparak, siz de kendi konutunuzda organik salatalıklar yetiştirebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.