Romatizma ve eklem ağrısı, yaş ilerledikçe pek çok kişinin sorunu haline geliyor. Bu rahatsızlıkların temel nedeni, bedende oluşan iltihaplanma. Lakin beslenme uzmanları, iltihaplanmayı önlemek ve azaltmak için birtakım besinlerin ve baharatların çok yararlı olduğunu söylüyor.
Bu besinler ve baharatlar, antiinflamatuar yani iltihap zıddı özelliklere sahip. Baharat tüketmenin, bedenin iltihaplanmayı azaltmasına ve kan dolanımını iyileştirmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.
ANTİİNFLAMATUAR BESLENME
Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin ulusal sözcüsü Kim Larson, antiinflamatuar beslenmenin sıhhatimiz için çok değerli olduğunu belirtiyor. Larson, artrit üzere hastalıklarda eklemlerin iltihaplandığını ve birtakım baharatların bu iltihap yollarını engellediğini anlatıyor. Larson, “Bir tutam tarçın, gün içinde yediğiniz yemeklere kattığınızda güçlü bir tesir yapabilir” diyor.
New York City’deki beslenme uzmanı Beth McDonald da antiinflamatuar beslenmenin katkı tesiri yarattığını söylüyor. McDonald, yulaf ezmesi ya da smoothie’ye tarçın ekleyince, öğlen yemeğinde zencefil çayı içince ve akşam yemeğinde biber ve sarımsaklı yemekler yiyince iltihaplanma ile daha âlâ savaşılabileceğinden bahsediyor.
İLTİHAP TERSİ BAHARATLAR
Uzmanlar, iltihaplanmayı önlemek ve eklem ağrısını azaltmak için üç baharatın bilhassa değerli olduğunu vurguluyor. Bunlar sarımsak, zerdeçal ve zencefil. Sarımsak, iltihap zıddı bir bileşik olan allisin içeriyor.
- Sarımsak, iltihapla çaba ediyor ve artritin neden olduğu kıkırdak hasarını önlüyor. Sarımsağı taze olarak kullanmak daha tesirli oluyor.
- Zerdeçal, kökünde bulunan kurkumin isimli kimyasal sayesinde iltihap yollarını bloke ediyor. Zerdeçal, eklem ağrısını ve şişliği azaltıyor. Zerdeçalı karabiberle birlikte tüketmek, bedenin emilimini artırıyor.
- Zencefil de iltihap yollarını engelliyor ve osteoartrit belirtilerini hafifletiyor. Zencefil, hem yemeklere hem de çaya katılarak tüketilebiliyor. Zencefili taze olarak kullanmak daha yararlı oluyor.
Baharat tüketmenin bir öteki yararı da, kalp ve beyin sıhhatine yeterli gelmesi. Journal of the American College of Cardiology’de yayınlanan bir araştırma, sık sık acı biber yiyen şahısların, yemeyenlere nazaran daha uzun yaşadığını ortaya koydu.