Zeytinyağı, eski yıllardan beri insan sıhhatine olan yararlarından ötürü şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Marketlerde satılan zeytinyağlarının içerisindeki katkı hususları ve fiyatları, insanların artık zeytinyağını kendi konutlarında nasıl yapabileceğini araştırmasına neden oldu.
Yemeklerde ve salatalarda sık sık kullanılan zeytinyağı birebir vakitte sade olarak da tüketilebilir. Bilhassa bir kap içerisine alınan zeytinyağının içerisine kekik ya da pul biber üzere baharatlar eklenebilir ve ekmek yardımı ile tüketilebilir. Tüm bunların yanı sıra zeytinyağı, cilt ve saç bakımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Zeytinyağı kozmetik bölümünün vazgeçilmez ana gereçlerinden birini oluşturur ve içeriğindeki E vitamini ile bilhassa cilt sıhhatini korur.
EVDE ZEYTİNYAĞININ YAPILIŞI
Evde zeytinyağı yapmak için birinci olarak ortalama beş kilogram zeytine gereksinim vardır. Bazıları yeşil zeytin tercih ederken, bazıları ise siyah zeytin kullanmayı tercih etmektedir. Alınan zeytinlerin itinayla yıkanması gerekir. Yıkama sürecinin birkaç sefer tekrarlanması, zeytinlerin üzerindeki toprak kalıntılarının, lekelerin ve tozların büsbütün arınmasını sağlayacaktır. Zeytinler temizlendikten sonra tüm zeytinlerin kırılması çekirdeklerinin çıkartılması gerekir. Bu süreç biraz uzun sürebileceğinden iki koldan yapılmasında yarar olacaktır.
Zeytinler çekirdeklerinden arındıktan sonra tüm zeytinlerin püresinin elde edilmesi gerekir. Bunun için mutfak robotundan yardım alınabilir. Lakin bu evrede tek seferde çok fazla zeytinin hazneye doldurulmamasına itina gösterilmelidir. Tıpkı vakitte meyve sıkacakları da bu süreç için epeyce uygun olacaktır. Elde edilen püre pak bir tülbent yardımı ile sıkılır ve çıkan zeytin sütü bir kaba aktarılmaya başlanır. Bu kademede el ile yoğrularak sürece devam edilebilir. Süzme süreci tamamlandıktan sonra birkaç sefer daha tıpkı süreç tekrarlanmalıdır. Birinci etapta koyu bir kıvama sahip olan zeytinyağı bir müddet sonra sıvılaşmaya başlayacaktır.
Zeytinin sütünün saklanması için pak bir şişeye transferinin yapılması gerekir. Bunun için şişenin ağız kısmında bir pamuk yerleştirilmeli ve süzme süreci o biçimde yapılmalıdır. Bu sayede zeytinyağı istenilen renk ve kıvamda elde edilmiş olunur.
EVDE ZEYTİNYAĞI YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde zeytinyağı yapmak için tercih edilecek olan zeytinlerin yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Yağlı zeytinlerden daha fazla ve daha lezzetli zeytinyağı elde edilecektir. Tıpkı vakitte konutta zeytinyağı yaparken dikkat edilmesi gereken bir öbür nokta ise zeytinlerin temizlenme evresidir. Bu kademenin birkaç defa tekrarlanması ve zeytinlerin büsbütün kirlerinden arındırılması gerekir. Aksi halde zeytinyağının pürüzsüz bir kıvamda olması beklenmemelidir.
ZEYTİNYAĞININ YARARLARI NELERDİR?
Zeytinyağının genel sıhhat üzerindeki tesirleri şu biçimde sıralanabilir;
- Zeytinyağı, kalp sıhhatinin korunmasını sağlar.
- Zeytinyağının sahip olduğu antioksidan özelliği, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve hür radikaller ile savaşarak hücre hasarını pürüzler.
- İltihap oluşumunu mahzurlar.
- Sindirim sistemi sıhhatini korur.
- Kanserin meydana gelme riskini azaltır.
- Beyin yetilerinin gelişmesini ve korunmasının sağlar.
ZEYTİNYAĞININ CİLDE YARARLARI NELERDİR?
Zeytinyağının cilt üzerindeki olumlu tesirleri şu biçimde sıralanabilir;
- Cildin nemlendirilmesini sağlar.
- Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
- Ciltteki iltihaplanmayı azaltır.
- Akne oluşumunu maniler.
- Güneşin cilt üzerindeki tesirlerini azaltır.
- Yaraların düzgünleşme sürecini hızlandırır.
ZEYTİNYAĞININ SAÇA YARARLARI NELERDİR?
Evde hazırlanan zeytinyağı yemeklerde kullanılabileceği üzere cilt ve saç bakımı için de tercih edilebilir. Gerçek zeytinyağının saç sıhhati üzerindeki olumlu tesirleri şu formda sıralanabilir;
- Saçlardaki kırıkların tamirini sağlar.
- Saçların nemlenmesini ve yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar.
- Saçların parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Saç ucu kırıklarını onarır.
- Saç derisinde meydana gelen kepek oluşumlarını giderir.