Magnezyum bedenimiz için çok değerli. Bedenimizi güçlü tutmak için magnezyum almamız gerekiyor. Magnezyum alabileceğimiz besinler var. Darı da bunlardan biri. Darı magnezyumun yanı sıra fosfor, manganez ve demir de içeriyor.
Hem ucuz hem de magnezyum bakımından varlıklı. Hindistan’da çok sevilen bu tahıl kan şekerini ve kolesterolü de düşürüyor. Darı sindirimi kolay bir tahıl. Glisemik indeksi düşük. Bu yüzden tok tutuyor. Demir ve lif açısından da varlıklı. Bu da sıhhatimiz için düzgün. İşte darının kimsenin bilmediği faydaları…
DARININ FAYDALARI
Darı serotonin isimli hormonu artırıyor. Bu hormon bizi keyifli ediyor. Darı ayrıyeten antioksidan tesiri de yapıyor. Darı kan şekerini de düzenliyor. Protein içeriği insülin hassaslığını yükseltiyor. Kan şekeri ve trigliserit düzeylerini azaltıyor.
Bunun yanında darı mideye de âlâ geliyor. Kolay sindiriliyor ve yüksek lif içeriği bağırsakları temizliyor. Darıda çözünür lif var. Bu lif makus kolesterolü düşürüyor. Midede jel üzere bir unsur oluşturuyor. Kolesterolün emilimini engelliyor. Böylelikle damar tıkanıklığı riskini azaltıyor.
Darı cilt ve saç sıhhatine da katkıda bulunuyor. B vitamini kaynağı olan darı hudut sistemini destekliyor. Cildi güzelleştiriyor. Saç ve tırnakları kuvvetlendiriyor.
DARI NASIL KULLANILIR?
Darıyı tüketmek isterseniz evvel yıkamanız lazım. Yıkanmış darıyı suyla birlikte tencereye koyun. Kapağını kapatın. 15-20 dakika pişirin. Darı pişince kahvaltıda yoğurt ve meyve ile yiyebilirsiniz. Güç verir.
Darıyı ana yemeklerin yanında da yiyebilirsiniz. Pilav yerine darı kullanabilirsiniz. Yemeklere lezzet katar. Darıyı tatlı olarak da deneyebilirsiniz. Kakao, vanilya yahut damla çikolata ekleyebilirsiniz. Tatlı gereksiniminizi karşılar.
DARI KİMLER TÜKETMEMELİ?
Bunun yanında darı herkese uygun gelmiyor. Tiroid hastaları darı yememeli. Zira darı gluten değil guatrojen içeriyor. Guatrojenler tiroid bezini büyütüyor. Tiroid işlevini bozuyor. Darı piştikçe guatrojen içeriği artıyor. Bu yüzden tiroid sorunu olanlar darıdan uzak durmalı.