Benn Yaşam Maydanoz Tohumu Ne Vakit Ekilir?

Maydanoz Tohumu Ne Vakit Ekilir?


Birçok yemekte kullanımı tercih edilen maydanoz, salata ve sandviçlerin de vazgeçilmez ana gereci olarak karşımıza çıkıyor. Hem yemeklerde pişirilerek hem de çiğ olarak tüketilebilen maydanoz, birçok kişi tarafından sabah kahvaltı sofralarında da yer alıyor.

Bahçelerde basitçe yetiştirilebilen maydanoz tıpkı vakitte saksılarda da yetiştirilebilir. Gerçek bir hazırlık sürecinin akabinde maydanozun verimli bir formda gelişmesi için uygun ortamların da sağlanması ile ekimden kısa bir mühlet sonra maydanozlar toplanmaya başlanabilir. Günümüzde birçok kişi artık mevcut alanlarında organik zerzevat ve meyve yetiştiriciliği yapmaya başladı. Bu eserler ortasında en çok tercih edilen besin ögesi de maydanoz oldu. Bu yazımızda maydanoz yetiştiriciliğine dair merak ettiğiniz tüm soruların karşılığını bulabileceksiniz.

MAYDANOZ TOHUMU NASIL OLUR?

Maydanoz, yeşil yapraklı sebzeler ortasında yer alır. Maydanozgiller familyasında bulunan bu zerzevat, çiçeklerinde oluşan tohumlar ile çoğaltılabilir. A vitamini, C vitamini ve K vitamini bakımından varlıklı olan maydanoz tıpkı vakitte antioksidanlar açısından da hayli güçlü bir içeriğe sahiptir.

Maydanozlar, yetiştirildikleri birinci yıl çiçek açıp tohum oluşturmaz. Tohumluk olarak bırakılan maydanozlar, ikinci yıl mart ayında çiçek sapı oluşturmaya başlar. Mayıs ayında ise çiçeklenir. Birinci olarak yeşil renkte bir çiçeklenme olur ve vakitle sarıya dönük bir renk alır. Temmuz ayında ise tohumlar yeşil renkten kahverengine döner. Maydanozun tohumları oval ve üzeri çizgili bir forma sahiptir.

MAYDANOZ TOHUMUNUN EKİMİ

Maydanoz tohumu ekmek için bahçelerde küçük bir alan ya da saksılar tercih edilebilir. Bahçelere ekilecek olan tohumların ekim derinliği 0,5 ila 1 cm, sıra üzeri aralığı 2 ila 3 cm, sıraların ortasındaki ara ise 20 ila 25 cm olmalıdır. Maydanoz tohumlarının süratli ve yüksek düzeyde çimlenmesi isteniyor ise bir gün tohumların suda ya da nemli bir bezin ortasında bekletilmesi gerekir.

Saksıya ekilecek maydanoz tohumlarının derinliği, bahçe ekimi ile tıpkı olmalıdır. Sıra ortası ve sıra üzeri aralık ise kullanılacak olan saksıların ebadına nazaran belirlenmelidir. Lakin bu etapta bitkilerin gelişme evresinin birbirini engellememesine dikkat edilmelidir. Toprağa ekilen tohumların üzeri 1 cm’lik toprak ile örtüldükten sonra sprey yardımı ile can suyunun verilmesi gerekir. Akabinde üzeri naylon bir poşet ya da streç sinemayla kapatılmalıdır. Saksıda yetiştirilecek maydanozlar için birçok yerde kolaylıkla bulunabilen torf kullanımı tercih edilebilir.

MAYDANOZ TOHUMU EKİMİ İÇİN EN UYGUN DÖNEM

Maydanoz yetiştirmeye karar verenler, ekim için mart ayının sonunu ya da nisan ayının başını tercih edebilir. Bulunulan lokasyona ve bu lokasyonun iklim şartlarına nazaran ekim vakti mayıs ayında da yapılabilir. Genel olarak maydanoz tohumlarının ekimi yaz aylarında yapılır. Serada yetiştiricilik yapacak ise ekim ayında da süreçlere başlayabilir. Maydanoz tohumdan değil de fideden yetiştirilecek ise dikim vakti için mayıs ve temmuz ayları ortasında bir periyot seçilmelidir.

MAYDANOZUN BAKIMI

Maydanozun bakımı epeyce kolaydır. Genel olarak çok su istemeyen bu bitki, nemli ortamları sever. Bu nedenle toprağın daima nemli olmasını sağlamak gerekir. Fazla su verilmesi halinde maydanozun yaprakları sararmaya başlayacaktır.

Toprakta kuruluk, yapraklarda küçülme ve sararma meydana geldiğinde sulamanın eksik yapıldığı anlaşılmalıdır. Genel olarak maydanozların haftada iki ya da üç kere sulanması kafidir. Lakin tertipli aralıklar ile toprağın denetim edilmesi ve buna nazaran sulama sürecinin yapılması daha sağlıklı bir sistem olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *