Domates başta kahvaltı sofraları olmak üzere yemeklerde, salatalarda, sandviçlerde ve birçok sos imalinde kullanılmaktadır. Yaz aylarının sonunda kilo kilo alınan domatesler, kış aylarında yemeklere kullanmak için hazırlanır. Bilhassa yazdan menemen yapanlar da birebir formda yaz aylarının sonunda hazırlıklarına başlar.
Tüm yemeklerin içinde yer alan domates, kokusu ve tadı ile kahvaltı sofralarının da olmazsa olmazıdır. Pekala kendi yetiştirdiğiniz domatesi kahvaltı için kısmından kopartıp, afiyetle yemek istemez misiniz? Artık birçok kişi doğal zerzevat ve meyve tüketebilmek için konutlarda yetiştirilebilecek eserleri araştırıyor. Domates ise bu eserlerin başında yer alıyor. Uygun bir saksının olması ya da küçük bir bahçe alanının olması, domates yetiştirmek için kâfi olacaktır.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN DOĞRU ZAMAN
Domates bilindiği üzere yaz aylarında tüketilen bir besin ögesidir. Seracılığın gelişmesi ile artık kış aylarında da rahatlıkla bulunan domates, konutlarda de kolay bir halde yetiştirilebilir. Bunun için ekim vaktinin düzgün belirlenmesi gerekir. Domates tohumundan en güzel biçimde randıman almak için mart, nisan ve mayıs aylarında ekim süreçlerinin yapılması gerekir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı ve lezzeti epey hoş olur.
DOMATES TOHUMU NASIL EKİLİR?
Domates tohumu ekmek için birinci olarak tohumların bir gece evvelce suya konulması gerekir. Su yerine nemli bir bezin ortasına yerleştirme süreci de tercih edilebilir. Bir gece bekletilen tohumlar, nemlendirilen toprağa ekilebilir. Bunun için iki ila üç santimetrelik bir derinlik kâfi olacaktır. Ekilen tohumlar su ile ıslatıldıktan sonra saksının ya da kabın üzerine naylon yahut streç sinema kapatılmalıdır. Bu sürecin akabinde tohumun çimlenmesi için on beş ila yirmi gün kadar beklenmesi gerekir. Tohumlar çimlendikten sonra fideler daha büyük bir saksıya ya da yetiştirme sürecinin yapılacağı alana alınmalıdır.
DOMATES BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
On beş ila yirmi gün sonra çimlenen tohumlar, yetiştirme yapılacak alana alınır ve can suyu verilir. Bu sürecin üzerinden iki hafta geçtikten sonra birinci çapa yapılmalıdır. Birinci çapadan sonra iki, üç hafta geçmesi beklenir ve bu sefer ikinci çapa yapılır. İkinci çapa vaktinde yabani otlar temizlenmeli ve gerekli yerlere dayanak çubukları dikilmelidir. Bu etaplarda fazla sulama yapılmamasına da itina gösterilmelidir.
Toprağın nemli kalması için toprağın üzerine saman yerleştirilebilir. Çiçekler dökülüp, meyveler nohut boyutuna geldiğinde ise sulama süreci olağan seyrinde yapılmalıdır. Domatesler oluşmaya başladıktan sonra toprağa gübre desteği yapılabilir. Bu durum büsbütün tercih edilecek olan toprağa bağlıdır. Konutta saksı içinde domates yetiştirmek için çabucak hemen her yerde çarçabuk bulunan torf kullanımı tercih edilebilir. Torfun içerisinde yer alan gübre, domates yetiştiriciliği için hayli elverişlidir.
DOMATES TOHUMU EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN UNSURLAR
Domates yetiştirmeye karar verenler için içinde bulunduğumuz devir epeyce uygundur. Mart ayından itibaren domates tohumlarının ekim süreci yapılmaya başlanabilir. Fakat bu basamakta birtakım noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan birincisi; domates yetiştirmek için fide tercih edilecekse dikim süreçlerinin serin ve rüzgarsız bir havada yapılmasıdır. Birebir vakitte dikim ve ekim süreçlerinden evvel birinci olarak kullanılacak toprağın hazırlanması ve sürecin yapılacağı pozisyonun net olarak belirlenmesi gerekir.
Domateslerin daha fazla güneş ışığından yararlanabilmesi için genel olarak süreçlerin kuzey – güney tarafında yapılması önerilmektedir. Domates ekimi sırasında, sıra üzeri aralığın 40 ila 60 cm, sıra ortası uzaklığın ise 90 ila 130 cm olması gerekmektedir.