Ciğer, farklı pişirme ve sunum teknikleriyle hazırlanabilen bir yemektir. Bilhassa ayak üstü atıştırmalık olarak ciğer dürüm tercih edilirken ana yemek olarak da mangalda közlenmiş ciğer yenir. Türkiye’nin gelişmiş yemek kültüründe ciğer değerli bir yer kazanmıştır. Ciğerin tamamlayıcı olan ve tadını öne çıkaran lezzetleri sizin için sıraladık.
TEREYAĞLI PİRİNÇ PİLAVI
Ciğer yemeklerinin yanında çoklukla tereyağlı pirinç pilavı tercih edilir. Ciğer ve pirinç pilavı ortasındaki ahenk sebebiyle çoklukla ortaya yeterli bir menü çıkarılmasını sağlar. Söğüş ya da çoban salatası ile renklendirilebilir.
BULGUR PİLAVI
Ciğer yemeğinin yanına en hoş eşlikçi ilerden biri bulgur pilavıdır. Sade ya da salçalı olarak yapılabileceği üzere sebzeli bulgur pilavı hazırlanarak da daha çeşitli bir sofra kurulabilir.
AYRAN
Cevherin aromatik tatlarını dengelemek ve damakta ağır bir tat bırakmamak için ayran tercih edilebilir. Sindirimin kolaylaştırılması için de ciğerle birlikte ayran tüketilmesi gerçek olacaktır.
SUMAK SALATASI
Sumak salatası bilhassa soğan ile hazırlandığında daha çok tercih edilir. Soğanlı sumak salatası ciğerin yanında bol bol servis edilen tatlılar ortasındadır. Bilhassa ciğer dürüm yapıldığında soğanlı sumak salatası dürümün içerisine eklenir.
SALATALIK TURŞUSU
Ciğer tadı ve aroması gereği yanında hem hafif tatlılara hem de ağır tatlara yer verebilen bir lezzettir. Ana yemek olarak ciğer tercih edildiğinde sofrada mutlaka salatalık turşusu da olmalıdır. Ciğer ve salatalık turşusu birbirinden ayrılmayan lezzetler olarak bilinir.
ÇITIR PATATES KIZARTMASI
Ciğer yemeklerinin yanında çoklukla çıtır lezzetler aranır. Bu lezzetlerin başında da çıtır patates kızartması gelir. Patates dilimlerini ince doğrayarak ya kızartma yapabilirsiniz ya da fırında çıtır bir hale getirebilirsiniz.
HAŞLAMA PATATES
Ciğerin yanında nötr bir tat arandığında akla birinci gelen patatestir. Üzerine eklenecek biraz dere otu zeytinyağı ve tuz ile hafif bir lezzet ortaya çıkarılabilir. Patatesli dilimler halinde hazırlayarak bir kase eşliğinde ciğerin yanında sunabilirsiniz.
PİYAZ
Özellikle Akdeniz mutfağında sık karşılaşılan piyaz Antalya üzere bölgelerde ciğerin yanına da servis edilir. Menüsünde değişiklik yapmak isteyenler ciğerin yanına piyaz hazırlayarak çeşitliliği yüksek bir masa donatabilir.
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
Geleneksel bir sıcak başlangıç isteniyorsa mercimek çorbası en uygun alternatif. Kıvamlı dokusuna eşlik eden baharatlı aroması öğünün doyuruculuğunu arttırır.
BADEMLİ ŞEKERPARE
Ana yemek ciğer olduğu vakit öbür lezzetleri hafif tutmak gerekir. Fakat şerbetli ya da ağır bir tatlı istendiği vakit ciğerin yanına en çok yakışan alternatiflerden biri bademli şekerparedir. Şerbetli ve bademli olmasıyla güç istikrarının korunmasını sağlar.
ERİŞTELİ DOMATES ÇORBASI
Yemeğe geçmeden evvel sıcak başlangıç yapmak isteyenler, karbonhidrat ve protein istikrarı bulunan erişteli domates çorbası hazırlayabilir. Yemeğin daha yüksek bir doyum içermesi ve lezzetinin artması için erişteli domates çorbasına baharat eklenebilir.
SÖĞÜŞ
Ciğerin yanında en sık servis edilen lezzetlerden biri de söğüştür. Restoranlarda ciğer sipariş edildiği vakit yanında kesinlikle söğüş ile gelir. Bilhassa meskende ciğer dürüm yapmak isteyenler yanına hoş bir söğüş hazırlayarak öğünlerini tamamlayabilir.
ÇORBAN SALATA
Ciğer hoş olmasına rağmen ağır bir tada sahiptir. Bu yüzden de salata ile tüketilmesi daha istikrarlı bir teklif olacaktır. Yemeğin hafif olması kadar uyumlu olmasını da önemseyenler için çoban salata tamamlayıcı bir lezzet olacaktır.