Benn Yaşam Bitki Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Tek Tek Saydı: Sindirimi Düzenler, Grip Savar, Şifa Deposu Madımak! Madımak Otu Yararları Say Say Bitmez

Bitki Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Tek Tek Saydı: Sindirimi Düzenler, Grip Savar, Şifa Deposu Madımak! Madımak Otu Yararları Say Say Bitmez

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Madımak rotayı madımak otuna çevirdi. Türkiye’de bilhassa Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen madımak otu yararları saymakla bitmedi. Yüzyıllardır çeşitli hedeflerle kullanılan Madımak bitkisi tüketenler doğal cevherin tesirlerini bedeninde görmeye başladı. Sivas, Erzincan, Malatya, Adıyaman ve Siirt üzere kentlerde doğal olarak bulunan madımak otu için açıklamalarda bulunan bitki profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Madımak otu, sideritis çeşidine aittir ve karakteristik ince yaprakları ve salkım formunda çiçekleri ile tanınır. Tıpkı vakitte halk ortasında sarı ot, çayır otu, kuzukulağı, söğüt otu, keçimemesi ve kuşekmeği üzere isimlerle de anılır” dedi. Pekala, madımak nerede yetişir? İşte merak edilen madımak otunun yararları..

GRİP SAVAR MUCİZEVİ BİTKİ: MADIMAK

Madımak otunun içeriğindeki bileşenlerin antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Sindirim sistemini destekleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve gerilimi azaltıcı tesirleri olabileceği düşünülmektedir. Madımak otu çeşitli biçimlerde tüketilebilir. Bilhassa çorba ve çay olarak sıkça tercih edilir. Halk ortasında kültürel ve tıbbi bir kıymete sahip olan madımak içeriğinde çeşitli biyolojik bileşenler bulundurur” dedi. Antioksidanlar, fenolik bileşikler, flavonoidler, mineraller, vitaminler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabulut; klâsik olarak grip, soğuk algınlığı üzere rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını ve sindirim sistemini destekleyici tesiri olduğunu açıkladı. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan madımak otu bilhassa Doğu Anadolu mutfağında çorba olarak sıklıkla kullanılıyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Börek ve yemeği de yapılır. Yemeği motamot ıspanak üzere yapılır, içine bulgur ve pişince sarmısaklı yoğurtla hayli lezzetlidir. Tıpkı vakitte çayı da yapılarak içilir. Tekrar gebeler ile süt emzirenlerin ve karaciğer hasarı bulunanların bilhassa çayını tüketme konusunda kesinlikle uzmanına danışarak kullanmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

MADIMAK OTU FAYDALARI

Madımak kıymetli ölçüde protein, lif, vitamin ve mineral içerir. Kalsiyum, demir, potasyum ve A vitamini açısından zengindir. Sindirim sistemini destekleyen lif açısından çok varlıklı olan madımak sindirim sistemini düzenler. Sindirim sürecini hızlandıran madımak kabızlığı önler. Antioksidan bileşikler içeren Madımak bedeni ziyanlı tesirlere karşı koruyarak hücresel hasarı azaltır. Yaşlanmayı yavaşlatan Madımak iltihaplanma ve inflamasyonu azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendiren Madımak enfeksiyonlara karşı hamidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *