Ülkemizde devlet üniversitesi olan Çukurova Üniversitesi’nin Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) tarafından çok değerli bir ticari besin eser olan sirke ile ilgili hileler yapıldığını ortaya koydu.
TMMOB Besin Mühendisleri Odası husus hakkında bir açıklama yayınladı.
“Ülkemizde besin güvenirliliği, halk sıhhati ve tüketicilerin korunması için besin mühendisliği mesleğini meslek etiğine uygun olarak besin işletmelerinde meslektaşlarımızın yer alması konusunda ısrarla uğraş etmekteyiz. Bilindiği üzere ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığınca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati, Besin ve Yem Kanunu kararlarına nazaran besin işletmelerinde resmi denetimler gerçekleştirilmektedir. Bu resmi denetimlerin sayısı değil, besin bilimi konusunda uzman meslek kümesi olan besin mühendislerinin yer alması ile niteliği değer arz etmektedir. Günümüzde globalleşen dünya iktisadının yanı sıra doğal felaketler, pandemi vb. olaylar nedeni ile tüketicilerin ömür şartlarında ambalajlı besinlerin kıymeti artmaktadır. Bu durumda ise değişen ekonomik şartları ülkemizdeki besin enflasyonun artmasına ve maalesef ki besin üreticilerinin eser üretme sırasında zihniyetlerinin yanlış olması nedeni ile besin eserlerinde tağşiş ve taklit yapılarak tüketicilerin besin için harcadıkları paranın karşılığı olmayan besinlerin üretilmesine neden olmaktadır”
Sirkelerde Tahlil Yapılmıyor !
Geleneksel eserlerimizden sirke ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanmış bir eser bildirisi bulunmamaktadır. Münasebetiyle belirlenmiş besin güvenliği ve kalite denetim kriterleri olmadığı için Bakanlığa bağlı Besin Denetim Laboratuvar Müdürlüğün sirkelerde tahliller yapılamamaktadır. TSE 1880 EN 13188 sirke standardına nazaran sirkenin asitlik oranı min % 4 olmalıdır. Doğal sirkelerde asitlik doğal fermantasyon yoluyla bakteriler tarafından şekerin evvel alkole, sonra asetik asite dönüştürülmesiyle elde edilir. Yalnız, birtakım firmalar sentetik yolla elde edilen asetik asiti sirke içerisine karıştırarak sahtecilik yapabilmekte, bazen de beyaz sirkede büsbütün doğal sirke yerine sentetik asetik asit kullanabilmektedirler. Ya da çok az ölçüde doğal sirke ile asetik asiti karıştırıp, tağşiş yapabilmektedirler. Mevcut tahlil tekniği ile bu durum tespit edilememektedir.
Bilgiler Bakanlıkla Paylaşılmalı
Gıdaya uygun olmayan cinste sentetik asetik asit kullanılması ise insan sıhhati için tehlike oluşturabilmektedir. Doğal sirke, fermantasyon sürecinde oluşan probiyotikler ve öteki besin unsurları açısından güçlü olabilirken, sentetik sirke bu besin pahasını sağlamaz. Öbür yandan Türkiye’de mevzuatta bulunmayan karbon izotop tahlili ile kullanılan meyvenin etiketi üzerinde yazan meyveden üretilip üretilmediğine ve sentetik asetik asit içerip içermediğine ulaşılabilmektedir. Bu neden ile sirke üretim yerlerinde resmi denetimlerin aktif gerçekleştirilmesi, bu resmi denetimlerde besin mühendislerinin yer alması ve alınacak numunelerin tahlilinin gerçekleştirilmesinin sağlanması gerekmektedir. Aynı vakitte ilgili tahlil yapan kurum tarafından bu bilgilerin Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılması ve ilgili besin konusunda lokal otorite olan bakanlıkça kamuoyu ile paylaşılması besin güvenirliliği için elzemdir. (BSHA – Bilim ve Sıhhat Haber Ajansı)