Domates Salçası Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tanımı, Püf Noktası

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin çabucak hemen her bölgesinde beşerler artık temel besin gereksinimlerini meskenlerinde hazırlamaya başladı. Bu besinler ortasında yer alan salça, çok eski vakitlerden beri konutlarda yapılmaktaydı. Lakin vakit ilerledikçe birçok şeye çarçabuk ulaşmak mümkün oldu. Tıpkı vakitte hangi mevsimde olunursa olunsun sera üretimleri ya da örtü altı yetiştiricilik teknikleri ile çabucak hemen tüm meyve ve sebzelere ulaşım sağlanabilmeye başlandı.

Bu gelişmeler birçok geleneğin de rafa kalmasına neden olmuştu. Lakin son yıllarda eserlerin doğallığından kuşku edilmesinde yaşanan artış ve bilhassa eserlerin satış fiyatlarının giderek artması, birçok kişinin tekrar eski gelenekleri hatırlamasını sağladı. Bunların başında da sonbahar aylarında konutlarda yapılan domates salçası yer alıyor. Pekala domates salçası yaparken ekşi bir tat elde etmemek için nelere dikkat edilmesi gerekir?

DOMATES SALÇASININ EKŞİ OLMAMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Domates salçası, sonbahar aylarında meskenlerde hazırlanmaya başlar. Fakat birçok kişi büyük emekler ile hazırladığı salçanın ekşi bir tada sahip olmasından şikayet eder. İşte domates salçasının ekşi bir tada sahip olmasını engelleyecek püf noktaları;

  • Domates salçasının direkt olarak güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Bu durum domatesin içerisinde yer alan likopen hususunun ziyan görmesine ve salçanın tadının ekşi olmasına neden olur.
  • Domates salçası yaparken, domateslerin çekirdeklerinin tam olarak temizlenmesi gerekir. Aksi halde salçanın tadı ekşi olacağı üzere kıvamı ve dokusu da istenildiği üzere olmayacaktır.
  • Domates salçası yaparken muhakkak tahta kaşık kullanılması gerekir. Ayrıyeten kullanılacak olan kaşığın kaynar suda uygun bir halde dezenfekte edilmesi de epeyce değerlidir.
  • Salça yaparken iyotlu sofra tuzu yerine kaya tuzunun kullanılması gerekir. Kaya tuzu hem domates salçasının ekşi olmasını mahzurlar hem de daha uzun mühlet koruma edilmesini sağlar.
  • Domates salçası yapmak için armut domates, yumurta domates, yassı domates ya da etli domates olarak tabir edilen yassı ve küçük domateslerin tercih edilmesi gerekir.

DOMATES SALÇASI YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Lezzetli, kıvamlı ve istenilen dokuda domates salçası yapmak için gereksiniminiz olan materyaller şu formda sıralanmaktadır;

  • 10 kg domates
  • 100 gram kaya tuzu
  • Kekik (Kekik kullanımı domates salçasının kullanım ve koruma ömrünü arttırır.)

DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

Domates salçası yapmak için birinci olarak tüm domateslerin yıkanması, doruklarının ise artı formunda çizilmesi gerekir. Akabinde tüm domatesler birinci olarak kaynar suda on ila on beş saniye bekletilmeli, akabinde hazırlana buzlu suyun içerisinde on beş saniye ila yirmi saniye tutularak şoklanmalıdır. Tüm domateslere bu süreci yaptıktan sonra domateslerin kabukları soyulur ve dörde bölünür. Tüm domatesler rondodan geçirilir ve bir tencereye aktarılır.

Tencereye aktarılan domateslerin üzerine tuz eklenir ve kısık ateşte suyunu çekip katı bir kıvam alana kadar pişiriliri. Bu kademede tahta kaşık ile orta ara karıştırılır. Birebir vakitte bu basamakta isteğe nazaran kekik eği de yapılabilir. Domatesler salça kıvamına geldikten sonra evvelden yıkanmış ve kurutulmuş cam kavanozlara aktarılır. Bu süreç yapılırken salçanın sıcak olması gerekir. Kavanozlar için kullanılacak kapakların ise yeni olmasına ihtimam gösterilmelidir. Kavanozlar doldurulduktan sonra aksi çevrilir ve bir gece boyunca bekletilir. Akabinde güneş almayan kuru bir yerde salçalar koruma edilir. Salçaların kapağı açıldıktan sonra ise üzerine az ölçüde zeytinyağı gezdirilir ve artık buzdolabında koruma edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Domates Salçası Ekşi Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Tanımı, Püf Noktası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Benn.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!