Ciğerin Sert Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Püf Noktası, Tanımı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ciğer üretimi yöreden yöreye nazaran değişiklik gösterse de her yörede yumuşacık, lokum üzere pişen ciğerlerin elde edilmesi istenir. Hem konutlarda hem lokantalarda hem de sokak lezzetlerinde yer alan ciğer, ülkemizde sevilerek tüketilen sakatat cinslerinin başında yer alır. Ciğer sote, ciğer kavurma ya da mangalda yapılan ciğerin tadı birçok kişi için vazgeçilmezdir.

Evde lezzetli ve tazecik ciğer yapanların sık sık karşılaştığı meselelerden biri, ciğerlerin çok sert olmasıdır. Bu durumun meydana gelmesinin en büyük nedeni, birinci başta yapılan kusurdur. Birçok kişi ciğerlerde bulunan kanın temizlenmesi için ciğerleri yıkamayı tercih etmektedir. Lakin ciğerlerin yıkanması, ciğerlerin piştikten sonra çok sert olmasına neden olacaktır.

YUMUŞACIK CİĞER YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evinizde sertleşmeden ciğer hazırlamak için gereksiniminiz olan gereçler şunlardır;

  • 500 gram dana ciğer
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 – 5 adet sivri biber
  • 4 -5 kısım yeşil soğan
  • 2 kaşık un
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Sıvıyağ

YUMUŞACIK CİĞERİN HAZIRLANIŞI

Yumuşacık, lezzetli mi lezzetli ciğer hazırlamak için birinci olarak ciğerlerin kuşbaşı doğranması gerekir. Akabinde un ve tuzu karıştırarak doğramış ciğerler bu karışıma bulanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenir ve kızdırılır. Fazla unu silkelenen ciğerler yağın içerisine alınır. Bu kademede ciğerlerin kızgın yağda suyunu bırakmaması için kaşık yardımı ile süratli bir biçimde karıştırılması gerekir. Bu sayede hem ciğerin lezzeti içerisine kalır hem de ciğer yumuşaklığını korumuş olur.

Ciğerler bir mühlet kavrulduktan sonra üzerine uzun dilimler halinde doğranan biberler ve soğan ek edilir. Tüm materyaller de birkaç çeşit karıştırıldıktan sonra baharatlar eklenir ve tavanın kapağı kapatılır. Biber ve soğanlar pişene kadar kavurmaya devam edilir ve ocak kapatıldıktan sonra bol kimyon ile yeşil soğanlar ek edilir. Tüm gereçler karıştırıldıktan sonra on dakika boyunca dinlenmesi beklenir. Demlenme mühletinden sonra yumuşacık ciğerler sıcak sıcak servis edilebilir.

CİĞER YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI

Ciğer yaparken dikkat edilmesi gereken kıymetli noktalardan biri, ciğerin temizlenmesidir. Ciğerde bulunan hudut ve zarların düzgün formda temizlenmesi gerekir. Aksi halde ciğerlerin sert olması kaçınılmaz olacaktır. Ciğerlerin kanı süzüldükten sonra un ve karbonat karışımına bulanmasını tercih etmeyenler, süt ile marine etmeyi tercih edebilir. Bu sayede hem ciğerin lezzeti daha da artacaktır hem de yumuşacık bir kıvam elde edilecektir.

Arnavut ciğeri üzere ciğer sote yapılırken pişirme mühletinin yirmi ila yirmi beş dakika ortasında olması gerekir. Bu mühletin aşılması ciğerlerin sertleşmesine neden olacaktır. Ciğer kavurma tanımlarında ise azamî on beş dakika kâfi olacaktır.

CİĞERLERİ YIKAMAYIN, SÜZÜN

Ciğerlerde bulunan kanların temizlenmesi için yıkamak yerine bir süzgecin içerisine koyun ve kanlarının süzülmesini bekleyin. Bunun için birinci evvel ciğerleri istediğiniz boyutlarda kesin ve süzülme sürecinin daha süratli olmasını sağlayın. Bunun yanı sıra karbonat ve un kullanımı tercih ederek de ciğerlerin sert olması engellenebilir.

Ciğerleri direkt olarak kızartmak yerine un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışımın hazırlanması ve ciğerlerin birinci olarak bu karışıma bulanması gerekir. Akabinde ciğerler süzgece alınır ve alt üst edilerek fazla unundan kurtulması sağlanır. Bu formda hazırlanacak olan ciğerler, lokum üzere yumuşak bir kıvama sahip olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ciğerin Sert Olmaması İçin Nasıl Yapılmalı? Püf Noktası, Tanımı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Benn.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!